„5 porcji warzyw, owoców lub soku” dla klas I-III.
Dodane przez admin dnia Kwietnia 08 2011 11:42:15
„OWOCE W SZKOLE”
Po raz drugi w szkole w Pinczynie realizowany jest program "Owoce w szkole”. Jest on skierowany do uczniów klas I - III szko³y podstawowej. W obecnym roku szkolnym 2010/2011 bierze w nim udzia³ 114 najm³odszych uczniów.
Celem programu „Owoce w szkole” jest ukszta³towanie w¶ród dzieci nawyków ¿ywieniowych, polegaj±cych na regularnym spo¿ywaniu owoców i warzyw. Konsekwencj± podniesienia ¶wiadomo¶ci uczniów w zakresie zdrowego ¿ywienia bêdzie ograniczenie wystêpowania w¶ród dzieci nadwagi i innych chorób cywilizacyjnych, spowodowanych zbyt ma³ym spo¿yciem owoców i warzyw. Program realizowany jest przez Agencjê Rynku Rolnego.
Owoce i warzywa dostarczane uczniom w ramach programu spe³niaj± wymagania jako¶ciowe i zdrowotne okre¶lone w przepisach Unii Europejskiej i przepisach krajowych. Dostarczane owoce i warzywa s± gotowe do bezpo¶redniego spo¿ycia – czyste, wystarczaj±co rozwiniête i odpowiednio dojrza³e.
W programie „Owoce w szkole” przewidziane s± równie¿ dzia³ania towarzysz±ce. Przystêpuj±c do programu szko³a zobowi±zana jest do realizacji dzia³añ o charakterze edukacyjnym, wzbogacaj±cym wiedzê dzieci na temat owoców i warzyw.
W roku szkolnym 2010/2011 nasza szko³a zrealizowa³a ju¿ nastêpuj±ce dzia³ania towarzysz±ce programowi „Owoce w szkole”:
• Umie¶cili¶my na stronie internetowej szko³y informacjê o realizacji programu w szkole.
• Korzystamy z informacji i scenariuszy zajêæ zawartych na stronie internetowej www.aktywniepozdrowie.pl, po¶wiêconej zdrowym nawykom ¿ywieniowym.
• Wychowawcy realizuj± zajêcia po¶wiêcone zdrowym nawykom ¿ywieniowym oraz owocom i warzyw w ramach wychowania zdrowotnego.
• W szkole zorganizowany zosta³ konkurs plastyczny dla klas I-III na najciekawszy plakat promuj±cy zdrowe od¿ywianie.
• Szko³a przyst±pi³a tak¿e do ogólnopolskiego programu edukacyjnego, którego celem jest kszta³towanie od najm³odszych lat ¶wiadomo¶ci i w³a¶ciwych nawyków ¿ywieniowych polegaj±cych na regularnym spo¿ywaniu warzyw, owoców i soków pod nazw± „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.
• W¶ród uczniów klas I przeprowadzono zajêcia po¶wiêcone przygotowaniu sa³atki warzywnej i owocowej, za¶ w klasach II i III odby³y siê zajêcia po¶wiêcone degustacji owoców krajowych i zagranicznych.
• W czasie spotkania z rodzicami wychowawcy przeprowadzili pogadanki po¶wiêcone realizacji programu, a tak¿e rozdali ulotki po¶wiêcone zdrowym nawykom ¿ywieniowym.