2014/15 Warsztaty kulinarne uczniów z Pinczyna w Restauracji K2
Dodane przez admin dnia Maja 12 2015 11:00:35
W dniu 5 maja 2015r. uczniowie klas III a i III b szko³y podstawowej w Pinczynie wraz z nauczycielami: Gra¿yn± Pellowsk±, Barbar± Koseck± i Ew± Niemczyk uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez restauracjê K2 w Borzechowie. W spotkaniu wziê³o udzia³ 43 uczniów.
Warsztaty zosta³y zorganizowane dla uczniów naszej szko³y w ramach wspólnie realizowanych programów Agencji Rynku Rolnego i Unii Europejskiej – „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Szklanka mleka”.
Warsztaty prowadzi³ p. Marcin Wypych - kucharz restauracji K2, który przybli¿y³ dzieciom zalety zdrowego i racjonalnego od¿ywiania oraz skutki spo¿ywania niezdrowej ¿ywno¶ci. Opowiada³ o przyrz±dzaniu posi³ków z zachowaniem higieny, a tak¿e zapozna³ dzieci z ró¿nymi naczyniami i przyborami kuchennymi oraz bezpiecznym ich u¿ytkowaniem.
Uczniowie mieli mo¿liwo¶æ samodzielnego przygotowania zdrowych kanapek i soków owocowo-warzywnych. Obiera³y warzywa i owoce, korzystaj±c z wcze¶niej zaprezentowanych przyborów kuchennych. Kolejn± niespodziank± dla uczniów by³o samodzielne przygotowanie surówki, któr± dzieci spo¿y³y podczas przygotowanego przez organizatorów zdrowego obiadu.
Bardzo serdecznie dziêkujemy Pañstwu Katarzynie i Krzysztofowi Langowskim – w³a¶cicielom restauracji K2 za zorganizowanie warsztatów kulinarnych dla naszych najm³odszych uczniów oraz kucharzowi – p. Marcinowi Wypychowi za wspania³e przeprowadzenie tego spotkania.
My¶limy, ¿e informacje zdobyte podczas warsztatów dzieci bêd± stosowa³y w ¿yciu, co przyczyni siê do zdrowych nawyków ¿ywieniowych. Nie mo¿emy doczekaæ siê kolejnych takich spotkañ.
Ewa Niemczyk
Album zdjêæ