Dzień Czekolady

Drukuj

1 kwietnia obchodziliśmy Dzień Czekolady. Tego dnia dzieci dowiedziały się, że kolor czekolady zależy od ilości kakao użytego do jej wyprodukowania. Zapoznały się z ilustracjami przedstawiającymi drzewo kakaowe i jego nasiona. Dowiedziały się także, że: największe uprawy drzewa kakaowego są w Afryce; kakao robi się z nasion znajdujących się w owocu tego drzewa- strąku kakaowca; nasiona po wyjęciu z owocu są białe, dopiero potem robią się brązowe, m.in. na skutek palenia.

Ciekawostką jest, że biała czekolada nie zawiera kakao.

Nasze przedszkolaki degustowały czekolady różnego rodzaju oraz podawały przykłady produktów, do których wyprodukowania użyto czekolady (np. figurki czekoladowe, polewy do ciast, cukierki, napoje). Wykonały też tematyczne karty pracy oraz malowały zająca pędzlem maczanym w kakao rozpuszczonym w wodzie.

To był interesujący i bardzo smaczny dzień.

                                                                                                                                                                                                               (A.B)