W dniu 5 maja 2015r. uczniowie klas III a i III b szkoy podstawowej w Pinczynie wraz z nauczycielami: Grayn Pellowsk, Barbar Koseck i Ew Niemczyk uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez restauracj K2 w Borzechowie. W spotkaniu wzio udzia 43 uczniw.
Warsztaty zostay zorganizowane dla uczniw naszej szkoy w ramach wsplnie realizowanych programw Agencji Rynku Rolnego i Unii Europejskiej – „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Szklanka mleka”.
Warsztaty prowadzi p. Marcin Wypych - kucharz restauracji K2, ktry przybliy dzieciom zalety zdrowego i racjonalnego odywiania oraz skutki spoywania niezdrowej ywnoci. Opowiada o przyrzdzaniu posikw z zachowaniem higieny, a take zapozna dzieci z rnymi naczyniami i przyborami kuchennymi oraz bezpiecznym ich uytkowaniem.
Uczniowie mieli moliwo samodzielnego przygotowania zdrowych kanapek i sokw owocowo-warzywnych. Obieray warzywa i owoce, korzystajc z wczeniej zaprezentowanych przyborw kuchennych. Kolejn niespodziank dla uczniw byo samodzielne przygotowanie surwki, ktr dzieci spoyy podczas przygotowanego przez organizatorw zdrowego obiadu.
Bardzo serdecznie dzikujemy Pastwu Katarzynie i Krzysztofowi Langowskim – wacicielom restauracji K2 za zorganizowanie warsztatw kulinarnych dla naszych najmodszych uczniw oraz kucharzowi – p. Marcinowi Wypychowi za wspaniae przeprowadzenie tego spotkania.
Mylimy, e informacje zdobyte podczas warsztatw dzieci bd stosoway w yciu, co przyczyni si do zdrowych nawykw ywieniowych. Nie moemy doczeka si kolejnych takich spotka.
Ewa Niemczyk
Album zdj