30 padziernika br. podczas spotkania z wiejskimi gospodyniami, w GOK w Pinczynie, przedszkolaki miay moliwo zapoznania si z procesem produkcyjnym masa i twarogu. Wykorzystujc starodawne urzdzenia takie jak: centerfugi, masielnice, cedzida, kanki i warzchy, nasi milusiscy wzili udzia w samodzielnym wyrobie masa i twarogu. Sporzdzone produkty, dziki walorom smakowym i estetycznym, przycigny wielu smakoszy tego nabiau. Zarwno dzieci, jak i doroli ze smakiem degustowali pyszne, mleczne przetwory.
Wielk atrakcj bya wizyta kozy i nauka dojenia. Kiedy przedszkolaki zorientoway si, e koza jest zwierzciem spokojnym i bardzo agodnym, ustawia si duga kolejka tych, ktrzy chcieli sprbowa swoich si w dojeniu mleka. Pani Ania, nauczycielka grupy piciolatkw, pierwsza prbowaa jeszcze ciepe kozie mleko, ktre w niczym nie przypominao znanego nam mleka w kartonie. Za chwil, byo ju wielu amatorw wieego mleka. W kolejce ustawi si te dziadek naszej wychowanki, Pan Kazimierz Kosiedowski, ktry przypomnia sobie dziecice lata, kiedy mleko „prosto od krowy” byo codziennoci.
Propagujc zdrowy styl ycia i odywiania si, a take promujc produkty ekologiczne, bo s smaczne i bardzo zdrowe, pozbawione wszechobecnych konserwantw i tuszczw trans, nasze przedszkole na pewno, jeszcze nie jeden raz bdzie brao udzia w takich programach edukacyjnych, jakie zaproponowaa nam pani Agnieszka Plutowska i jej „Zagroda” z Lip.
Renata Jodko
Album zdj